Film från drönare

Flygfilm med drönare

Ett nytt bildspråk som kommit för att stanna

Vårt första videojobb…

...med drönare var för Kobra i SVT 2010. De ville visa Stockholm från en ny vinkel, och tjatade på oss att filma från vår tyska lilla aluminiumoktakopter med första versionen av GoPro. Den tekniska kvalitén var väl sådär, eftersom utrustningen på den tiden var så spartansk och hemmasnickrad. Det bildmässiga uttrycket imponerade desto mer, när kameran som Christoffer Lundströms talade till plötsligt lösgjorde sig och svävade iväg över Stockholms tak och kyrktorn. Programmet blev en storsnackis, och sedan dess har vi varit nyckelspelaren i införandet av drönarfoto i TV-Sverige.

 

Sedan dess…

... har teknikutvecklingen tagit jättekliv. Nuförtiden sitter kamerorna i superstabila upphängningar (borstlösa av typ Mövi och Newton) som ger skakfria bilder som vi bara kunde drömma om när vi började. GoPro:n är också utrangerad till fördel för våra Black Magic Pocket Cinema, Black Magic 4K, Sony A7 med Ninja Shogun recorder, samt RED, för den som vill hänga på en sådan. (Vi har dock en fin liten Phantom med Zenmuse och GoPro Hero 3 för priskänsliga projekt.)

All utrustning är transportabel med bil, tåg och flyg, och vi har filmat i mängder av städer mellan Överkalix och Köpenhamn. Skicka ett mail till ulf@helikopterfoto.se så skickar vi en PDF med mer information om teknik och möjligheter.

Vårt videogalleri finner du här

För att hitta operatörer utomlands rekommenderar vi Helicam.org