Filma från helikopter

Högt, fort och lagligt!

Våra snabbaste drönare, Inspire 3, flyger i 100 km/h med en Super-35-kamera som sparar i CinemaDNG. Det är alltså numera rätt sällan vi behöver ta med kameran upp i riktiga helikoptrar för att filma. Men det finns förstås situationer där drönaren inte räcker till. Till exempel när flygfilmningen ska ske från väldigt hög höjd eller i områden där drönare inte är tillåtna, som centrala Stockholm, flygplatser och vissa skyddsobjekt.

Vår smidigaste metod för filma från helikopter är med DJI Zenmuse X9. Den ger stabila bilder i upp till 140 km/h. Möjlighet att använda Arri Alexa Mini upphängd i en Freefly Systems Mövi finns också för lägre hastigheter.

filma från helikopter

Flygfotograf Henrik Jensen filmar från helikopter med DJI Zenmuse X9.

Vi har tagit fram metoder för att filma från Eurocopter EC120, AS350 och 355 samt Bell 206. Genom åren har vi skaffat oss den erfarenhet som krävs för att kunna offerera kompletta lösningar, planera fotoflygningar tillsammans med helikopterpiloter och genomföra själva flygfilmningen med rätt resultat.

 

helikopter-filma-alexa

Flygfilmning från helikopter med Alexa Mini i Mövi-upphängning.

Framåt!

För framåtflykt använder vi Tyler Nose mount på Jet- respektive Long Ranger. Nedan under inspelning av Mästarnas Mästare 2016 i Almería respektive Wild Kids i Orsa 2013.

Flygfilm-från-helikopter

Bell 206 helikopter med noskamera monterad. Mästarnas mästare Portugal 2016.

kamera-helikopter

Noskamera på Bell 206 Jetranger för Wild Kids 2014.